De vier V’s
6.3 Dagelijks leven

Van Bodegom en Westendorp introduceren hun nieuwe aanpak om vitaal oud te worden. Hun aanpak bestaat uit vier woorden die met een V beginnen. De eerste strategie is die van ‘verwijderen’: zet ongezonde prikkels uit het zicht. Bewaar koekjes dus niet in een glazen pot maar in een dichte trommel.  Zo kom je niet steeds in de verleiding er (nog) eentje te pakken. ‘Vervangen’ kan ook: wissel die koekjes om voor iets gezonders. In de openbare ruimte kun je moeilijker verleidingen verwijderen of vervangen, hier kun je ‘vermijden’: als je weet dat je bij de warme bakker altijd zwicht voor een kaascroissant, loop dan een blokje om. Of je ‘voorbereiden’: eet alvast een banaan en drink een flesje water voordat je naar die receptie gaat. Dan ben je wat beter bestand tegen de schalen lekkernijen. 

Eens samenvatting met enkele van de beste tips in verschillende omgevingen vindt je hier op een poster uit hun eerdere boek ‘Oud worden in de praktijk’.

Deze video is verzorgd door

Over de Leyden Academy

Leyden Academy deelt kennis over veroudering en vitaliteit met beleidsmakers, zorgverleners en het grote publiek, om zo de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren. Zij streven naar een samenleving waarin alle generaties tot hun recht komen en ouderen hun kennis en levenservaring kunnen delen.

Help ons Vitaal goud te verbeteren door onderstaande enquête in te vullen!!